HAŞHAŞLI ÇÖREK
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılıktan sıcakça su
- 1 yemek kaşığı toz maya veya 1 paket+1 tatlı kaşığı instant maya
- 1 yemek kaşığı tozşeker
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 adet yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
- 4-4 buçuk su bardağı arası un
- içine:
- 1 su bardağı kavrulmuş öğütülmüş haşhaş
- yarım su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
- Ilıktan sıcakça suyu hamur yoğuracağınız kaba alın.
- Tozmayayı ve ardından tozşekeri suyun üzerine serpiştirip 5 dakika kadar kabarması için bekleyin.
- Sıvıyağ, yoğurt, tuz ve yumurta akını unun bir bölümüyle birlikte ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Ele yapışmayacak, fazla sert olmayan bir hamur elde edene kadar un ilave edip hamuru yoğurun.
- Üzerini örtüp ılık bir yerde kabarması için 45 dakika kadar bekletin.
- Hamurun havasını indirip 6 eşit parçaya bölün, 5 dakika kadar dinlendirin.
- oklava ile hafif unlu tezgahta bir hamuru açabildiğiniz kadar açın. Çok fazla ince olmasına gerek yoktur.
- Haşhaş ve sıvıyağı bir kasede karıştırın. Hamuru dikkatlice tezgahın kenarına veya masaya aktarıp her tarafına gelecek şekilde birkaç kaşık karışımdan sürüp yayınnn.
- Diğer hamurlarıda aynı büyüklükte açıp ilk parçanın üzerine alıp aralarına karışımdan sürün.
- 6 kat haşhaşlı hamuru ortadan ikiye kesin. Bir parçayı diğerinin üzerine getirip 12 katlı D şeklinde bir hamur elde edin.
- hamuru yaklaşık 2cm. genişliğinde şeritlere kesip burarak uzatın ve hafif yağlamış tepsiye ortadan başlayarak dizin.
- Yumurta sarısını az suyla hafif çırparak üzerine sürüp önceden ısıtılmış fırında altı üstükızarana kadar pişirin .
1 yorum:
ellerine sağlık canım
:)))))
Yorum Gönder