28 Ocak 2012 Cumartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılıktan sıcakça su
  • 1 yemek kaşığı toz maya veya 1 paket+1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 yemek kaşığı tozşeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 4-4 buçuk su bardağı arası un
  • içine:
  •  1 su bardağı  kavrulmuş öğütülmüş  haşhaş
  •  yarım su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

  • Ilıktan sıcakça suyu hamur yoğuracağınız kaba alın.
  • Tozmayayı ve ardından tozşekeri suyun üzerine serpiştirip 5 dakika kadar kabarması için bekleyin.
  • Sıvıyağ, yoğurt, tuz ve yumurta akını unun bir bölümüyle birlikte ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Ele yapışmayacak, fazla sert olmayan bir hamur elde edene kadar un ilave edip hamuru yoğurun.
  • Üzerini örtüp ılık bir yerde kabarması için 45 dakika kadar bekletin.
  • Hamurun havasını indirip 6 eşit parçaya bölün, 5 dakika kadar dinlendirin.
  • oklava  ile hafif unlu tezgahta bir hamuru açabildiğiniz kadar açın. Çok fazla ince olmasına gerek yoktur.
  • Haşhaş ve sıvıyağı bir kasede karıştırın. Hamuru dikkatlice tezgahın kenarına veya masaya aktarıp her tarafına gelecek şekilde birkaç kaşık karışımdan sürüp yayınnn.
  • Diğer hamurlarıda aynı büyüklükte açıp ilk parçanın üzerine alıp aralarına karışımdan sürün.
  • 6 kat haşhaşlı hamuru ortadan ikiye kesin. Bir parçayı diğerinin üzerine getirip 12 katlı D şeklinde bir hamur elde edin.
  •  hamuru yaklaşık 2cm. genişliğinde şeritlere kesip burarak uzatın ve hafif yağlamış tepsiye ortadan başlayarak dizin.
  • Yumurta sarısını az suyla hafif çırparak üzerine sürüp önceden ısıtılmış  fırında altı üstükızarana kadar pişirin .

1 yorum:

bir kase lezzet dedi ki...

ellerine sağlık canım
:)))))