16 Ocak 2012 Pazartesi

EL AÇMASI ISPANAKLI BÖREK

 
MALZEMELER
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 silme yemek kaşığı tuz
  • 4-4 buçuk su bardağı un
  • açmak için yeterince un
  • aralarına sürmek için:
  •  3-4 yemek kaşığı tereyağı
  • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • iç malzemesi:
  • 1 kg. ıspanak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • tuz, karabiber
  • üzerine sürmek için:
  • yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı 
YAPILIŞI

  • Sıvı malzemeleri hamur yoğurma kabına alın.
  • Unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Elinize hamur yapışmayacak kıvama gelene kadar un ilave edip, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edin.
  • Hamuru tezgahınızın büyüklüğüne göre 6-8 parçaya ayırın bezeler yapın ve üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  • Ispanakları iyice temizleyip süzün ve irice doğrayın.
  • Soğanı yemeklik doğrayın ve geniş bir tavada sıvıyağda soteleyin.
  • İri doğradığınız ıspanakları ilave edip ıspanaklar sönene kadar kavurmaya devam edin.
  •  kavurduktan sonra tuz karabiberini ilave edip altını kapatın.
  • Bezeleri bol unlu tezgahta tek tek önce merdane ile açabildiğiniz kadar açın.Daha sonra oklava ile yapışmayacak kadar unlayıp sararak büyütebildiğiniz kadar açmaya devam edin.
  • Katı ve sıvıyağı ufak bir tavada eritip açtığınız yufkaya sürün.
  • Ispanaklı içten her tarafına bir miktar gelecek kadar serpiştirin.
  • Kenarından rulo yapıp hafif yağlı tepsiye ister dolayarak yerleştirin.
  • Tüm bezeleri ve ıspanaklı içi bu şekilde bitirdikten sonra üzerine sürülecek malzemeleri karıştırıp sürün
  • Isıtılmış 200C dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis yapın. 

8 yorum:

anne eli gibi dedi ki...

şuan hemen börek açmak istiyorum senin sayende:)
nefis görünüyor ellerine sağlık,iyi haftalar..

sevginin mutfak günlüğü dedi ki...

Teşekkür ederimm, İlk el açması denemem diyebilirim,hamuru çok kolay açılıyor ve uğraştırmıyor, denemenizi tavsiye ederim..sizede iyi haftalar..

Berfin Kucur dedi ki...

of of of ıspanaklı her şeye bayılırım ben. Ben de en kısa zamanda el açması bir ıspanaklı börek yapacağım. Umarım bu kadar güzel olur benimki de :))

sevginin mutfak günlüğü dedi ki...

hemen deneyim derim o zaman,acemilik için oldukça pratik bi tarif:))

Yemekheyecani (Emel) dedi ki...

merhabalar blogunla yeni tanistim ve izlemeye aldim send ebuyur gel istersen sevgiler

bir kase lezzet dedi ki...

ellerine sağlık
canım çayımın yanına aldım
:))))))

sevginin mutfak günlüğü dedi ki...

afiyet şeker olsunn..:))

aysun dedi ki...

bayıldım ya ilk defa börek yapacağım heyecanlandım :)