9 Şubat 2010 Salı

KEK KALIBINDA HAŞHAŞLI ÇÖREK

Merhaba,

Bu sizlerle paylaştığım ilk tarifim,tarif defne yaprağı yemek sitesinden özellikle hafta sonları keyifli kahvaltılarınızda kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Şimdiden afiyet olsun.





Malzemeler:

1,5 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya (40 gr.lık)
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
4+1/4 su bardağı un

iç malzemesi
150 gr.tereyağ veya margarin (oldukça yumuşak)
350 gr.çekimiş haşhaş+2 yemek kaşığı tahin+2 yemek kaşığı şeker+2/3 su bardağı sıvıyağ

üzeri için :
1 yumurta sarısı+1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Maya ılık suda eritilip yoğurma kabına süt,sıvıyağ,sirke,tuz ve un ekleyerek hamur yoğrulur,
ılık bir yerde üzeri kapalı 10 dk.mayalanır,
Tezgaha alıp hamur 10 eşit parçaya bölünür,her biri servis tabağı büyüklüğünde açılır ve üzene 10'a bölünen tereyağının 1 parçası sürülüp haşhaşlı içten sürülür ve elinizle hamurun üzerine bastırarak hamuru altından çektirerek 50-60 cm'e büyütüp rulo yapıp çamaşır sıkar gibi burulur.(ruloyu kek kalıbınızın içine dolaçak kadar çektirin.)
Yağlanmış kek kalıbına hamuru yerleştirip fırın 180 derece ısınana kadar oda sıcaklığında bekletin yumurta sarısı sürüp fırına verilir,altı ve üstü iyice kızarana kadar pişirilir.



Kek kalıbınızın büyük olması önemli 30 cm çapı'ndan küçük kek kalıbı dar olur.