19 Aralık 2010 Pazar

AŞURE

MALZEMELER
.1/2 kg.aşurelik buğday
.1 su bardağı nohut
.1 su bardağı kuru fasülye
.100 gr.sarı üzüm
.50 gr.kuş üzümü
.1 su bardağı küçük doğranmış kayısı
.1 su bardağı   "            "         incir
.1 paket dolma fıstık
.1 portakal kabuğu rendesi
.1 kg.şeker
.1 yemek kaşığı gül suyu

üzerini süslemek için
tarçın, iri kıyılmış ceviz,fındık ve antep fıstığı

YAPILIŞI
Buğdayı  ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra derin ve  geniş bir tencereye alıp  üzerini 5 parmak geçecek kadar su ekleyip yarım saat kadar kaynatıp ocağın altını kapayın bu şekilde 1 gece bekletin,böylece buğday şişmiş olacaktır,ertesi gün üzerine yeteri kadar  sıcak su ekleyip sık sık karıştırarak 1-1.5 saat kadar pişirin,yine akşamdan ıslattığımız kuru fasülye ve nohutu da  bu arada pişirin ve süzün,buğday piştikçe suyu azalacağından  gerektiği yerde sıcak su ilavesi yapın,buğday piştikten sonra sırasıyla kuru fasülye ve nohutu ilave edin 5 dk.kaynatın,kuru üzüm,kuş üzümü,dolma fıstık, kayısı ve inciri ilave edip kaynatın bir süre piştikten sonra portakal kabuğu rendesi ilave edin,ardından şekerini  ekleyip  5 dk. kaynatın ve ocağın altını kapatın,dilerseniz 1 yemek kaşığı gül suyu ilave edebilirsiniz.
aşureyi kase'lere paylaştırıp 1 çay kaşığı tarçın serpip dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.ben ceviz fındık ve antep fıstığı ile süsledim.

Hiç yorum yok: