Powered By Blogger

12 Ocak 2015 Pazartesi

MAHLEPLİ KURABİYE

Daha önce çok farkı mahlepli kurabiye tarifi denemesi yaptım,ancak hepsini geride bırakacak kıyır kıyır nefis bir tarif,mutlaka deneyin derim.

Malzemeler

  • Yarım bu bardağı sıvı yağ
  • 4 tepeleme yemek kaşığı soğuk tereyağı
  • 2 çorba kaşığı çörek otu 
  • 2 çorba kaşığı haşhaş 
  • 1 yumurta beyazı (sarısı üzerine)
  • 1/3 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  •  Aldığı kadar un 
  • Kenarlarını bulamak için kavrulmuş susam
Yapılışı 

Yumurta sarısı ve susam hariç bütün malzemeleri yoğurun,yağlı kağıt üzerinde rulo şekli verin 1 parmak genişliğinde kesip kenarlarını susama bulayıp tepsiye dizin,üzerine yumurta sarısı sürüp 15-20 dk tepsiyi buzdolabına koyup dinlendirin,önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.




11 Ocak 2015 Pazar

BALLI CEVİZLİ KEK


  • Merhabalar,Bu soğuk havalarda içinizi ısıtacak bomba gibi bir tarifim var,tarif Lokma dergisinin Aralık sayısından ,orjinal tarifinde Badem ile yapılmıştı, ancak ben Ceviz ile yaptım,Karamel tadını sevenler için şahane bir lezzet buyurunuz,  
Kek kısmı için;
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 paket krema
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Cevizli kısmı için ;

  • 2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • 100 gr.tereyağı 
  • 3 çorba kaşığı süt
  • 3 çorba kaşığı bal
  • yarım su bardağı toz şeker
Yapılışı;
Yumurta ve şekeri köpürene kadar mikser ile çırpın,kremayı da ekleyip çırpmaya devam edin,un ve kabartma tozunu eleyin ve sadece karışana kadar çırpın,yağlı kağıt serdiğiniz 24 cm'lik kelepçeli kalıba dökün 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin,küçük bir tencerede cevizli harç malzemelerini homojen oluncaya kadar kısık ateşte karıştırın pembeleşen kekin üzerine kaşıkla yavaş yavaş yayın,Keki tekrar fırına verin,Cevizler  karamel rengini alınca fırından çıkartın.

2 Ocak 2015 Cuma

İRMİK HELVASI

Resulullah efendimiz S.a.v dünyaya gelince, amcası Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe, (Kardeşin Abdullah’ın oğlu oldu) diyerek kendisine müjde getirince, sevinmişti. (Ona süt vermek şartıyla, seni azat ettim) demişti. Bunun için, Ebu Leheb’in, her mevlid gecesinde, azabı biraz hafifler. Mevlid gecesi sevinen, o geceye kıymet veren müminler pek çok sevab kazanır. Hâfız Muhammed ibni Cezeri Şafii diyor ki: (Ebu Leheb’e rüyada hali sorulduğunda, çok azap çekiyorum. Ancak, Resulullahın dünyaya gelişini müjdeleyen cariyemi sevincimden azat ettiğim için, her yıl, Rebiul-evvel ayının 12. geceleri, azabım hafifliyor) dedi. Ebu Leheb gibi azgın bir kâfirin azabı hafifleyince, O yüce Peygamberin ümmetinden olan bir mümin, Onun doğduğu gece sevinir, malını uygun yerlere dağıtır, ziyafet verir, böylece, Peygamberine olan sevgisini gösterirse, Allahü teâlâ onu Cennetine sokar. (M. Nasihat) Sevgililer Sevgilisinin,Alemlerin Efendisinin dünyayı şereflendirmesinin yıldönümü hepimiz için mübarek olsun.. MALZEMELER 4 su bardağı irmik 1 paket margarin 2 dolu yemek kaşığı dolmalık fıstık 9 bardak su 4.5 bardak şeker 1 paket vanilya YAPILIŞI Derin bir tencerede margarini eritin,dolmalık fıstık ve irmiği ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavurun,ayrı bir kapta 9 bardak su,4 bardak şeker ve vanilyayı şeker eriyene kadar karıştırın,kavrulan irmiğin üzerine yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin.şerbetini çekince kalan yarım bardak şekeri ekleyip,tekrar karıştırıp ocağın altını kapatın ve tencerenin kapağını kapatıp demlenmesi için bekleyin. Afiyet olsun..